70 år Stalingrad!

Den 2:a februari 1943 gav de sista tyska trupperna inringade vid Stalingrad upp. Sovjetunionens fullständiga seger över Hitlers bästa elittrupper var ett faktum. För andra gången i rad visade den sovjetiska armén världen att det gick att besegra nazisterna. Vid det stora slaget om Moskva fick världen se de nazistiska arméerna bli besegrade och tvingas retirera hundratals kilometer. Nu fick de frihetsälskande folken i världen ett nytt hopp om nazisternas kompleta nederlag. Segern vid Stalingrad var hoppet!

Redan den 31 januari 1943 hade den största gruppen tyskar i Stalingrad gett upp med den tyska generalfältmarshalken von Paulus i spetsen. Sammanlagt gav sig till fånga i Stalingrad 24 tyska generaler, 10.000 officerare och drygt 80.000 soldater.

Slaget om Stalingrad startade 17 juni 1942, ett fruktansvärd krig i en front på upp till 800 kilometer där, både sidor inräknade, cirka två miljoner soldater slogs för sina liv. Nazisterna satsade allt för att bryta ner det sovjetiska försvaret. De tyska trupperna var fyllda av tron på den nazistiska propagandan om segern över de sovjetiska undermänniskorna och de rikedomar som fanns att erövra. På andra sidan kämpade de sovjetiska soldaterna i en desperat kamp för frihet och det socialistiska fosterlandet.

Slaget om Stalingrad kom vid tiden när Sovjetunionen helt ställts om till krigsproduktion. Produktionen av alla nödvändiga vapen av högsta kvalité hade nått rekordnivåer, nya divisioner hade bildats, soldater och officerare hade fått krigserfarenhet. De krafterna som finns i socialismen kan ingen borgare förstå. För Hitler, de nazistiska generalerna och borgarna i världen var Sovjetunionen vid tiden för Stalingrad, ett land på väg till undergång. Bäst återges det i den bedömning som gjordes av det tyska generalkommandot i oktober 1942. ”Ryssarna själva har under de senaste striderna allvarligt försvagats och kommer inte under vintern 1942/43 att förfoga över så stora styrkor som de hade under förra vintern”. Generalen Jodl, operative chef vid det tyska högkvarteret vittnade i Nürnberg, ”Vi hade absolut ingen föreställning om de ryska truppernas styrka i den här regionen. Tidigare fanns där ingenting alls, men helt plötsligt utfördes ett anfall med stor kraft som fick avgörande betydelse”.

Generalen Jodl pratar om den sovjetiska kontraoffensiven som startade 19:e november. Med en massiv och väl lyckad attack mot de nazistiska arméernas flanker kunde de sovjetiska trupperna slå ut dem och inringa hela den tyska styrkan vid Stalingrad, den tyska 6:e armé och delar av den 4:e stridsvagnsarmén, sammanlagt 22 divisioner, cirka 330000 man. Vid attacken mot flankerna blev de rumänska och ungerska arméerna fullständig decimerade och upphörde att existera. In i säcken fanns von Paulus och de tyska trupperna. I flera månader kämpade de för att bryta inringningen utan framgång. Hitler skickade en ny armé på 27 divisioner, därav 5 pansardivisioner, för att hjälpa von Paulus styrkor hur den sovjetiska inringningen. Men ingenting hjälpte. De sovjetiska trupperna var välförberedda, en dubbelring av sovjetiska arméer slog tillbaks Hitlers försök att frita trupperna i säcken.

Det tyska nederlaget vid Stalingrad var katastrofalt. Det tyska krigsmaterialet som gick förlorad motsvarade sex månader av tysk krigsproduktion. I Tyskland utlöste Hitler en tredagars landsorg.

Även politiskt var nederlaget i Stalingrad förödande för nazisterna. Japan drog sig ur varje krigshandling mot Sovjetunionen. Ungern och Rumänien började hemliga fredsöverläggningar med USA och England, Mussolini föreslog Hitler att avstå från kriget i öst och Turkiet förklarade sig neutralt. Det nazi-fascistiska blocket började splittras.

Den sovjetiska segern i Stalingrad satt i gång en ny modig rörelse mot nazismen och fascismen över hela världen. Frihetsälskande människor reste sig i kampen, ordet ”Stalingrad” gick från mun till mun som en paroll för motstånd, för seger.

Från USA och England kom stora gratulationer från president Roosevelt och Churchil. Roosevelt skickade en hedersdiplom till Stalingrad där han förklarade att kampen i Stalingrad ”för alltid kommer att inspirera alla fria människors handlingar” och slog fast att Stalingrad ”utgjorde vändningen i de allierade ländernas krig mot aggressionens styrkor”. Churchil lämnade en svärd till Stalin från Storbritanniens Georg VI med inskriptionen ”Till Stalingrads medborgare, starka som stål, från kungen Georg VI som ett bevis för det brittiska folkets djupa beundran”.

Västs tacksamhet mot Sovjetunionen ville aldrig ta slut. Den seger som Sovjetunionen vann var en seger för hela världen.

Tiden gick och västs tacksamhet efter det att den slutgiltiga segern var vunnen tog snart slut. Kampanjerna mot Sovjetunionen har sedan dess varit omfattande. Lögnen fyller tidningsspalter, tv och radion. Allt för att förminska och omintetgöra den sovietiska segern. En av de första myterna som lanserades av den kapitalistiska världen var att till stor del segrade Sovjetunionen över Nazityskland på grund av vapen som USA och Englands skickade till Sovjet. Nog var dessa vapen välkomna och användes väl, även om de enbart utgjorde 4% av den sovjetiska krigsmaterial. Sovjetunionen betalade allt till sista dollar och tackade för hjälpen.

Men få ord, inga alls egentligen, säger de borgerliga massmediorna om USA vapenhjälp åt Nazityskland. Okänd ämne för de flesta. Under hela andra världskriget fanns i Nazityskland många stora fabriker av krigsmaterial ägde av USA företag, vilket arbetade dygnet runt för att förse den tyska armén med allt den behövde. Från handeldvapen till ammunition, kanoner, motorer till flygplaner och tanks, lastbilar och bilar, ja, allt som behövs för att göra ett krig. Detta krigsmaterial användes främst mot Sovjetunionen men den kom även till användning i kriget mot Frankrike och senare mot USA och England när dessa länder öppnade en andra front mot Nazityskland i Frankrike 1944. Vi pratar om företag som ITT, Ford, General Motors, Standard Oil. Verksamheten var helt lagligt enligt USA:s lagar.

Den 13 december 1941, 6 dagar efter Japans attack på Pearl Harbor och 4 dagar efter Hitlers krigsförklaring mot USA, skrev President Roosevelt under ett dekret ”Trading With the Enemy Act” som tillät handeln med fienden. Vinsten i USA:s fabriker i Nazityskland betalades till den internationella banken BIS med säte i Schweiz som i sin tur betalade till företagen i USA. Det är kapitalismen i en nötskall.

Segern i Stalingrad var en seger för socialismen. Mot alla odds och mot alla kapitalister. Den socialistiska Sovjetunionen visade att socialismen är ett överläggse samhälssystem, ett system som befriar den arbetande människan och ger den frihet och framtid.

Mario Sousa

130202