210611

 

Åter om Ryanairplanets nödlandning i Minsk!

VAD SÄGER VITRYSSLAND?

Ryanairplanets nödlandning i Minsk söndag 23 maj 2021 har varit den stora nyheten i tidningarna, radio och Tv under ett par veckor. Västvärldens regeringar och massmedier reste sig som på kommando och anklagade Vitrysslands president Lukasjenko och den Vitryska regeringen för att ha tvingat ner planet för att fånga Roman Protasevich en oppositionsman och påstådd journalist bosatt i Polen. Men fakta som Vitrysslands regering lägger fram visar att västvärldens berättelse är ihållig och att nödlandningen i Minsk beslutades av flygplansbesättningen.

Vad säger Vitryssland?

Söndag 23 maj nödlandade ett Ryanairplan på väg från Aten till Vilnius, Litauen, i Vitryssland, i Minsks Nationella flygplats. Enligt de Vitryska myndigheterna hade ett bombhot mot Ryanairplanet tagits emot av flygledningen Vitryssland, men även av Polen och Litauen, strax efter det att planet hade gått in i det vitryska luftrummet. Bombhotet påstods komma från den palestinska organisation Hamas som hottade att spränga planet över Vilnius om deras krav på Israel om tillbakadragning i offensiva mot Gaza och på EU om att avstå från stöd till Israel, inte tillgodosågs. De vitryska flygmyndigheterna meddelade bombhotet till besättningen i Ryanairplanet som fanns i det vitryska luftrummet, rekommenderade en nödlandning, erbjöd alternativ landningsplats och väntade på piloternas svar.

Allt enligt det internationella praxis i ICAO, International Civil Aviation Organisation.

Under 15 minuter diskuterade piloterna det påstådda hotet, även så med Ryanairs ledning i Irland. Efter 15 minuter fick den vitryska flygledningen en begära från piloterna i Ryanairplanet om tillstånd till landning i Vitryssland. Vilnius flygplats låg 70 kilometer bort och Minsk flygplats nästan två och en halv gånger längre bort. Besättningschefen, en litauisk medborgare, bestämde sig ändå för att landa i Minsk. Varför? Kanske för att infrastrukturen där är bättre, kanske för att flygplatsen i Minsk ligger långt från staden och i Vilnius mitt i staden. Den litauiska piloten känner till sin stad.

Stämmer det?

Alla fakta i denna berättelse från de Vitryska myndigheterna kan lätt kontrolleras, flygplans radiokontakter i hela världen är tillgänglig för alla flygledningar och spelas alltid in av alla inblandade.

Efter att ha fått tillstånd från Vitryssland vände Ryanairplanet om för nödlandning i Minsks nationella flygplats, faktiskt med direkt kunskap av landets president Lukasjenko.

Fortfarande enligt de vitryska myndigheterna, lyfte ett Mig-28 stridsflygplan från den Vitryska flygvapen för att eskorterade Ryanairplanet till flygplatsen i Minsk, två minuter efter beslutet om nödlandningen, allt efter det internationella praxis i fall av bombhot mot flygplan och flygplanskapningar.

Detta är den avgörande punkt i västvärldens anklagelser mot Vitryssland om flygplanskapningen av Ryanairplanet.

Västvärldens regeringar anklagar Vitryssland för att ha skickat ut Mig-28:an för att tvinga ner Ryanairplanet till Minsk. De vitryska myndigheterna bestrider bestämt västvärldens anklagelser och slår fast att Mig-28:an lyfte efter det att besättningen i Ryanairplanet beslutade att landa i Minsk.

Denna berättelse borde vara lättkontrollerbar för västvärlden med tanke på deras spionsatelliter, radar och avlyssningscentraler som når hela världen.

Men några kontroller gjordes aldrig.

10 minuter efter Ryanairplanet landning i Minsk, efter en Twitt från USA:s ambassad, anklagade redan alla regeringar i EU och USA Vitryssland för flygplanskapning. Utan något underlag reste sig en hysterisk våg av anklagelser mot Vitryssland med krav på sanktioner, isolering och stängning av luftrummet.

Man måste hålla med den vitryska utrikesministern Vladimir Makei,

"Inte specialister, utan politiska farbröder och mostrar i väst, som har maktspakar, bokstavligen inom 10-15 minuter efter att ha fått information om händelsen med planet, har redan börjat göra relevanta politiska uttalanden. Naturligtvis med anklagelser mot Vitryssland. Detta kan bara vara oroväckande. Vi ser det som en planerad provokation, samordnad åtgärd. Naturligtvis kommer vi att svara".

Med tanke på Sveriges utrikesminister Ann Linde, alltid bered att gå i imperialismens tjänst, måste jag ge Vladimir Makei rätt, allt tyder på en planerad provokation.

EU:s och USA:s stora bekymmer om den påstådda flygplanskapningen visade sig vara en av passagerarna.

Efter landningen lämnade alla passagerare flygplanet och gick igenom tullkontroll till transithallen. Samtidigt undersöktes allt bagage och flygplanet av bombtekniker. Då hände något som kom att bli den stora internationella nyheten. En av passagerarna visade sig vara Roman Protasevich, en av grundarna för oppositionens Telegramkanalen Nexta i Polen. Protasevich är efterlyst i Vitryssland, han är en av huvudarrangörerna som från Polen har dirigerat demonstrationer och attacker mot polisen i Vitryssland med uppmaning till massupplopp och våld samt nyhetsförfalskning och desinformation för att störta den valda regeringen. Roman Protasevich har en bakgrund i extremhögern från profascistiska ungdomsföreningar i Vitryssland till legosoldat under statskuppen i Ukraina 2014 och dito i den nazistiska Azov bataljon i kampen mot Donbass. Protasevich har varvats av USA där han varit på kurs hos State Departement. Upplysningarna kommer från Protasevich själv, från hans facebook och hans andra sidor på internet.

När Roman Protasevich gick igenom passkontrollen fick flygplatspolisen kunskap om vem han var. Men samtidigt hände något märkligt.

En bild på Roman Protasevich på Minsks flygplats dök upp på en av den vitryska oppositionens Telegramkanal i Polen som styrs av högerman, Anton Motolko! Bilden togs av Protasevichs flickvän Sofia Sapega, rysk medborgare, som följde med Roman Protasevich på semesterresan till Grekland, som arbetar för den Vitryska oppositionskanal Belsat. Bilden skickade hon till Anton Motolko och Motolko publicerade den på sin Telegramkanal. Varför gjorde dem så? Om Roman Protasevich inte avslöjats förr blev det nu klart för polisen vem han var. Någon i väst verkade ville vara säker på att Roman Protasevich skulle ta plats bakom galler. Och så blev det, Protasevich togs till fånga. En nazistisk provokatör som offras för en provokation när väst inte längre behöver honom?

I massmedian i väst blev nu ett ramaskri.

Vitrysslands president Lukasjenko anklagas för att ha kapat planet, tvingat ner det med stridflygg för att fånga ”journalisten” och oppositionsmannen Roman Protasevich. Nazisten Protasevich görs nu om till journalist. Historierna i median tävlar om varandra om att vara värst. Det är som man skriver i Vitryssland,

”Nyhetsflöden i väst innehåller inte intervjuer med piloter, uttalanden från behöriga myndigheter som undersöker situationen, transkriptioner av inspelade meddelande. Men det finns gott om uttalanden om sanktioner och om bojkott av det vitryska luftrummet. Den vitryska sidan gav i stället omedelbart all information till både media och ICAO och förklarade sig beredda att samarbeta med alla kommissioner för att undersöka situationen. Väst har redan meddelat sin sanning i rubrikerna på nätet utan att vänta på International Civil Aviation Organisation att avsluta utredningen.”

Så är det faktiskt. I Sverige har massmedian mobiliserat allt för att få oss att tro på historien om flygkapningen av Ryanairplanet för att fånga en journalist. Ingen vill veta om fakta, ingen vill vänta på FN organisation ICAO:s utredning. Överallt dyker det upp anklagelser mot Vitryssland om flygkapningen samtidigt som den vitryska oppositionen presenteras som fredliga och utan skuld. I till exempel P1 gör producenten Dmitri Plax rena reklam för den vitryska oppositionen. Plax som är vitrysk, poet givetvis, och tillhör oppositionen vet att berätta om den fredliga vitryska oppositionen, att inte ett skyltfönster hade krossats under oppositionens demonstrationer. Men Plax är tyst om oppositionens attacker med batonger och bensinbomber mot poliskedjan utanför regeringsbyggnaderna. Dessa attacker har vi sett i Roman Protasevichs egen Telegramkanalen Nextra när han uppmanade ungdomar att attackera polisen. Ohederligt av Dmitri Plax.

Överallt i västvärlden fortsätta kampanjen mot Vitryssland, landet som förkastat nyliberalismen, landet där den arbetande människan trots kapitalismen har säkra rättigheter och en hygglig levnadsstandard med grattis hälsovård och utbildning, låga hyror, gott om arbete och kultur och en av världens lägsta fattigdomsindex enligt Världsbank, faktiskt lägre än Sverige. Sådant får inte finnas i den nyliberala tankevärlden. Nyliberalerna i oppositionen kräver privatiseringar av de statliga företagen som ger Vitryssland inkomst som ger befolkningen ett bra liv. Det är detta kampen mot Vitryssland och Alexander Lukasjenko gäller. Hysterin om flygplanskapningen är bara ett spel för galleriet. Hade Lukasjenko velat fånga en höjdare i oppositionen med en flygplanskapning hade han tvingat ner Svetlana Tikhanovskajas Ryanairplanet. Hon var också i Grekland på semester för ett några veckor sedan och flög samma ruta som Roman Protasevichs plan. Och hon är också efterlyst i Vitryssland för att ha medverkat i vapeninköp till en statskupp för att störta regeringen.

Mario Sousa

En bild som visar person, person, utomhus

Automatiskt genererad beskrivning

 

En bild som visar person, stående

Automatiskt genererad beskrivning